Som malalts, familiars i professionals que ajudem a les persones afectades pel reumatisme

lunes, 21 de junio de 2010

Tractament del dolor agut

Tots nosaltres alguna vegada hem experimentat dolor. Tenim nombroses opcions terapèutiques per tal de tractar-lo i cal destacar la importància d’escollir en cada cas la més adequada. Des del punt de vista farmacèutic, ens ha semblat interessant tractar aquest tema, així com les opcions terapèutiques més rellevants en el tractament del dolor agut.

El dolor agut és el que experiementem en un període de temps de curta durada i que respon a una causa concreta; com per exemple quan ens donem un cop al genoll.

Aquest tipus de dolor respon bé als analgèsics, els quals tenen també una acció antiinflamatòria. En aquest grup trobem per exemple l’àcid acetilsalicílic (Aspirina®); el metamizol (Nolotil®); el paracetamol (Gelocatil®, Efferalgan®), el qual cal destacar que en aquest cas no té activitat antiinflamatòria i cal anar en compte perquè en sobredosificació (és a dir, en dosis superiors a les recomanades pel metge) pot causar toxicitat en el fetge.També ens trobem amb altres medicaments com el diclofenaco (Voltaren®, Dolotren®);l’ ibuprofè (Dalsy®, Espidifen®, Neobrufen®), dexketoprofè (Enantyum®). Cal tenir en compte que aquests fàrmacs poden acompanyar-se d’un protector gàstric.

En segon terme també ens trobem amb un grup de medicaments en el tractament del dolor agut anomenats opiacis, molts dels quals ja s’utilitzen en el tractament del dolor agut intens. Entre aquests trobem la codeïna que pot també acompanyar-se de paracetamol. El dolor intens (per exemple oncològic, en el cas de malalts de càncer) es tracta amb opiacis potents com per exemple la morfina. Cal tenir en compte que aquests medicaments no s’han de retirar mai de forma brusca i com a efectes secundaris poden donar nàusees i vòmits.

Finalment ens trobem amb un tercer grup de medicaments, els corticoides, amb activitat antiinflamatòria. Utilitzats en el tractament de malalties reumàtiques, dermatològiques o alèrgies. En aquest grup trobem per exemple pomades com la betametasona (Diprogenta®), o bé altres medicaments per via oral com la prednisona (Dacortin®), en aquest últims cal tenir en compte que no podem suspendre el tractament bruscament.

Cal tenir en compte que aquests medicament hauran de ser prescrits sota supervisió del metge.

Cal tenir en compte la nombrosa informació que existeix sobre analgèsics i també les dificultats per part del pacient en comunicar les seves necessitats d’analgèsia.

Per finalitzar, també ens ha semblat interessant tractar alguns conceptes que a vegades són entesos de forma errònia. Per exemple, moltes vegades pensem que el dolor és un simple símptoma i no perjudica per si sol. Cal tenir en compte que el dolor és conseqüència d’un fet perjudicial pel nostre organisme i que per tant s’ha de tractar. Un altre d’aquests aspectes és que moltes vegades pensem que si tinc dolors i no me’ls tracto, no passa res. Cal tenir sempre present que un bon control del dolor agut pot evitar que passi a ser crònic.

Anna Piñol Pallarès, farmacèutica

Estracte de la conferència realitzada el passat 29 d’abril a la seu de Vilafranca a càrrec d’Anna Pinyol, Mònica Claramunt i Albert Pou, Llicenciats en farmàcia per la UB de Barcelona.


No hay comentarios:

Publicar un comentario